Historien om Bergehus

Frognerhaug, i dag kalt Bergehus ble i 1750 skilt ut som løkke (ett stykke bymarks land som var innhegnet til dyr og evt. dyrking) fra Frogner hovedgård, og hadde i perioden frem til 1822 syv forskjellige eiere.

Da naturalhusholdningen ble erstattet av pengehusholdningen på 1800-tallet medførte dette endring av karakter fra dyrehold og dyrket mark til villabebyggelse i form av sommerboliger og lysthus, og området rundt Bergehus ble kjent for sine frodige og vakre hager.

Gjennom tidene har motiver både fra Frognerhaug mot Bygdøy og fra Bygdøy mot Frognerhaug vært ett yndet tema for kunstnere. Mange av disse kunstverkene befinner seg nå på Bergehus som utsmykning og historisk dokumentasjon.

1750
Frognerhaug blir skilt ut som løkke

I 1821 ble eiendommen kjøpt av den engelske Generalkonsulen i Norge; Georg Mygind som oppførte sommerhus på eiendommen etter å ha blitt lokket av de gode fiskemulighetene i Frognerkilen og beliggenheten.

Fra 1843 gikk det slag i slag med eiere og utvikling av eiendommen. Eier av Wulfsbergske bokktrykkeri og Morgenbladet; enkefru Hviid tok over etter Mygind. I 1862 overtok Chatharine Maria (født Hviid) boligen sammen med sin mann og Korpslege Johan Gerhard de Besch og hovedbygningen blir bygd om til helårsbolig.

I 1895 overtar sønn av redaktøren i Morgenbladet; Ingeniør Alfred Stabell eiendommen, og hovedbygget blir ombygget i en nyklassisk stil med arkitekt Herman Major Backer i regien. Flere parseller blir solgt og det legges inn varmeanlegg i huset.

Villaen i Frognerkilen

1845
Før Bergehus så bygningen slik ut og hadde adresse Drammensveien 106 (maleri av ukjent kunstner)

I 1930 kjøpes eiendommen av Grosserer Johan Helmick Jansson, og han gir Arkitekt Bredo Greve i oppgave å tegne utvidelse/tilbygg til hovedhuset. Dessverre dør Bredo Greve før oppdraget fullføres. Helmick overlater oppdraget til den kjente arkitekten Arnstein Arneberg. I dag er det fremdeles et rom i hovedbygget som bærer hans navn.

Bergehus har vært i Bergesen familiens eie helt siden Sigval d.y. flyttet Bergesen rederiet til Frøyas gate i 1955, med unntak av årene 2003 – 2009, da kjøperne av rederiet benyttet det som hovedkontor. I 2009 forhandlet Havfonn AS frem til en kjøpsavtale i partnerskap med Eiendomsspar AS. I 2019 kjøpte Havfonn ut Eiendomsspar, og er dag 100 % eier av eiendommen gjennom Bergehus Holding AS som drifter og administrerer eiendommen.

Havfonn AS er Bergesen familiens aktive felles selskap og eies av Morten Sigval Bergesen, Ragnhild Bergesen og deres 3 felles barn; Morten, Henrik og Charlotte Bergesen. Villa Bergehus benyttes i dag som kontorer for Havfonn med tilknyttede selskaper, og huser også andre virksomheter.

Maleri av Drammensveien 106

1928
Villaen i Frognerkilen rett før den blir kjøpt av Grosserer Johan Helmick Jansson. Foto: Anders Beer Wilse

Bergehus har siden 1955 utviklet seg i trinn ved utvidelser av kontorer og oppkjøp av tilstøtende eiendommer som Villa Fett, en fredet villa med egen unik historie som i dag huser den den Saudi Arabiske Ambassade. Totalt befinner det seg ca. 12 000kvm med næringslokaler og 32 leiligheter på eiendommene.

En rekke fremragende arkitekter har vært involvert i historiens løp og frem til i dag. Kontorkomplekset som leies ut har derfor høy kvalitet og fremstår som lys og attraktiv. Bygningene har fleksibilitet ettersom det er forberedt noe utleie- plass ved behov for ekspansjon, men også muligheter for reduksjon av lokale ved behov. Det er flere innganger, trappeløp og heiser. Det er lagt til rette for konferanser, sosialt samvær og eksterne møter.

For mer historie om byens utvikling gjennom tidene, områdene rundt og Frognerhaug, anbefales boken om Bergehus skrevet av Ole Bjerkek og Anne Kathrine Heggebø i forbindelse med utvidelse av kontorene i 1994.

1955
Bergehus eies av rederiet Bergesen